Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Διατροφικοί πίνακες

Σήμερα μάθαμε τι είναι διατροφικοι πίνακες.


Τα περισσότερα τυποποιημένα τρόφιμα πλέον έχουν πάνω κάποιους πίνακες με τα θρεπτικά συστατικα τους. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να διαβάζουμε αυτούς τους πίνακες και να αξιολογούμε τι τροφή προσλαμβάνουμε.


Οι πίνακες αυτές αποσκοπούν στο να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά του τροφίμου, τις αναλογίες στα βασικά θρεπτικά συστατικά, τις θερμίδες και βέβαια σχετικά με το κατά πόσο το προϊόν αυτό είναι κατάλληλο ή όχι. Οι διατροφικοί πίνακες περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τις μετρήσεις λίπους, χοληστερόλης, υδατανθράκων, πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων, ανά τυπική μερίδα. Η μερίδα αυτή μπορεί να είναι τα 100 γρ ή ml, αλλά μπορεί να δίνονται και ανά μετρήσιμη μερίδα του ενός φλιτζανιού, της ατομικής συσκευασίας ή της τυπικής μερίδας.


Παρόλα αυτά το να διαβάσει κανείς σωστά αυτές τις πληροφορίες μπορεί να είναι δύσκολο ή ακόμα και παραπλανητικό.



Θερμίδες και θερμίδες από λίπος: επειδή πολλές φορές υποτιμούμε το θερμιδικό περιεχόμενο ενός τροφίμου ή τα γραμμάρια λίπους που μπορεί αυτό να μας δώσει, είναι πολύ χρήσιμο να συμβουλευόμαστε τον διατροφικό πίνακα, όταν αυτός βέβαια υπάρχει. Έτσι, μπορούμε π.χ. να υπολογίσουμε πως καταναλώνοντας 3 μπισκότα σοκολάτας μπορούμε να πάρουμε περίπου 250 θερμίδες.


Υδατάνθρακες-Σάκχαρα: Στους διατροφικούς πίνακες υπάρχει πάντα η ενότητα με τους υδατάνθρακες. Έτσι, υπάρχει ο συνολικός αριθμός υδατανθράκων ανά 100γρ ή ισοδύναμο (π.χ. πακέτο, συσκευασία, φλιτζάνι), ο οποίος αναλύεται σε γραμμάρια φυτικών ινών και σακχάρων.
Έτσι, δεν είναι πάντα χρήσιμο να αναζητούμε μόνο το σύνολο των υδατανθράκων, αφού είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε αν αυτοί βρίσκονται στο συγκεκριμένο τρόφιμο ως ζάχαρη ή ως σύνθετοι υδατάνθρακες και ίνες.
Τα λεγόμενα σάκχαρα περιλαμβάνουν τόσο τα φυσικά σάκχαρα όπως είναι η λακτόζη στο γάλα και η φρουκτόζη στους χυμούς, αλλά και όσα προστίθενται στα προϊόντα, όπως η σουκρόζη (κλασική ζάχαρη), η δεξτρόζη, το σιρόπι γλυκόζης ή καλαμποκιού (corn syrup).



Βιταμίνες-ιχνοστοιχεία: Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, αναγράφονται ως το ποσό που λαμβάνει κάποιος καταναλώνοντας 100 γραμμάρια αυτού του προϊόντος. Τα ποσοστά που παρουσιάζονται αφορούν το ποσό από τη Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα (Σ.Η.Π.) που προσλαμβάνετε καταναλώνοντας 100 γραμμάρια αυτού του προϊόντος.


Συστατικά: Στη συσκευασία του κάθε προϊόντος πρέπει να αναγράφονται αναλυτικά όλα τα συστατικά που περιλαμβάνονται. Τα συστατικά αυτά κατατάσσονται στη λίστα αρχίζοντας από αυτό που βρίσκεται στη μεγαλύτερη ποσότητα και καταλήγοντας σε αυτό που βρίσκεται στη μικρότερη. Έτσι αν διαβάσουμε τον διατροφικό πίνακα ενός φυσικού χυμού 100%, το πρώτο συστατικό είναι ο χυμός φρούτου, ενώ σε ένα χυμό τύπου ‘νέκταρ’ είναι το νερό και η ζάχαρη, τη στιγμή που για πολλούς καταναλωτές τα δύο αυτά προϊόντα είναι συνώνυμα αφού αναφέρονται ως χυμοί φρούτου.


Επίσης αν δούμε στην ετικέτα ενός προϊόντος το συστατικό του αλατιού να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας, αυτό σημαίνει πως το προϊόν αυτό π.χ. κονσέρβα είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αλάτι. Στη λίστα με τα συστατικά είναι σημαντικό να αναζητούμε επίσης και κάποια γνώριμα ονόματα από συντηρητικά ή ενισχυτικά χρώματος και γεύσης, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν αντικαταστήσει τα γνωστά ‘Ε’.


Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ενδείξεις πάνω στα προϊόντα, που κατά κάποιο τρόπο καθορίζουν το περιεχόμενο και την τυχόν ευεργετική ή μη δράση του τροφίμου στην υγεία του καταναλωτή. Έτσι υπάρχουν οι ενδείξεις:


Ελεύθερο θερμίδων ή χωρίς θερμίδες ( calorie free ): Τα τρόφιμα αυτά έχουν λιγότερο από 5 θερμίδες ανά μερίδα (π.χ. ένα κλασσικό αναψυκτικό τύπου light / diet).


Χαμηλών θερμίδων ( low calorie) : προϊόντα με λιγότερες από 40 θερμίδες.


Προϊόντα light lite: προϊόντα με 1/3 λιγότερες θερμίδες ή 50% λιγότερο λίπος (αυτά τα προϊόντα θέλουν προσοχή αφού για πολλούς ο όρος ‘λάϊτ’ είναι συνώνυμος με τον όρο ‘διαιτητικό προϊόν= ελεύθερο θερμίδων’, κάτι που ασφαλώς δεν ισχύει. Έτσι, για παράδειγμα μια μαγιονέζα light, συνεχίζει να έχει αρκετές θερμίδες, αν και φυσικά λιγότερες από την κανονική μαγιονέζα)


Χωρίς λίπος ή ελεύθερα λίπους ( fat free ): Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν περίπου 0.5 g λίπους ανά μερίδα.


Χαμηλού λίπους ( low fat ):τρόφιμα με 3 γραμμάρια λίπους ή λιγότερο.


Χωρίς ζάχαρη ή ελεύθερα ζάχαρης ( sugar free ): Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν περίπου 0.5 g ζάχαρης ανά μερίδα.


Ελεύθερα χοληστερόλης ή χωρίς χοληστερόλη ( cholesterol free ): Στα τρόφιμα αυτά υπάρχουν λιγότερα από 2 mg χοληστερόλης, ενώ θα πρέπει επίσης να περιέχουν λιγότερα από 2 g κορεσμένου λίπους ανά μερίδα.


Τρόφιμα μειωμένης περιεκτικότητας σε χοληστερόλη ( low cholesterol ) :Προϊόντα με τουλάχιστον 25% λιγότερη χοληστερόλη και λιγότερων από 2 γραμμαρίων κορεσμένου λίπους.


Ανάλατα ή χωρίς επιπρόσθετο αλάτι: Δεν έχει προστεθεί αλάτι στα τρόφιμα αυτά.


Πηγές:
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=2315

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Διατροφικοί Πίνακες

Εδώ θα βρείτε μερικά τρόφιμα που καταναλωνουμε συχνά και τους διατροφικούς τους πίνακες. Εκπλαγήκαμε με μερικά απο αυτά, καθώς νομίζαμε οτι είναι πολύ πιο υγιεινά.


Χυμός αμίτα Βύσσινο

χυμός αμιτα motion

χυμός αμιτα motion
Coca Cola κανονική

Coca Cola zero
Πακοτίνια


 

 

 

Κρακεράκια

Ζάχαρη

 

Κρέμα Γιώτης



Μακαρόνια

 

Φρέσκο Γάλα

Παγωτό Κρέμα Καραμελέ

Παγωτό Κρέμα Καραμελέ

Βιτάμ

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Αποτελέσματα ερωτηματολογίου

Δημογραφικά στοιχεία έρευνας:
Στην έρευνά μας πήραν μέρος 73 έφηβοι,37 κορίτσια και 36 αγόρια 

 
Η ηλικία των συμετοχόντον φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα:



Συνδιάζοντας την ηλικία, το βάρος κα το ύψος των συμμετεχόντων υπολογίσαμε τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Οι περισσοτεροι συμμαθητές μας είναι φυσιολογικοί, το 29,2% είναι σε κίνδυνο παχυσαρκίας, και ένα μικρό ποσοστό είναι παχύσαρκοι.




Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε οτι ενώ τα κορίτσια τείνουν σαφώς προς το φυσιολογικόμε ορισμένα να είναι σε κίνδυνο, και κανένα υπέρβαρο, τα αγόρια είμαι μοιρασμένα ανάμεσα σε Φυσιολογικά και σε κίνδυνο με ορισμένα να είναι υπέρβαρα.



Δυστυχώς στην ερώτηση που  κάναμε "τι τρώμε για πρωινό"  η πλειοψηφία απάντησε ότι δεν τρώει τίποτα!!!

 

Μεγάλη εντύπωση μας έκανες το γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά τρώνε έτοιμο σάντουιτς στο σχολείο ενώ ελάχιστα φέρνουν κάτι φαγόσιμο από το σπίτι.!

 
Ενώ σύμφωνα με ότι έχουμε μάθει στην διατροφική πυραμίδα πρέπει να τρώμε κρέας 2-3 φορές τον μήνα, οι συμμαθητές μας τρώνε κρέας 2-3 φορές την εβδομάδα!
 
Τα καλά νέα είναι οτι οι περισσότεροι τρώνε ψάρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα - αν κα περιμέναμε οτι εφόσον είμαστε νησί το ποσοστό θα ήταν μεγαλύτερο.
 
Τα ζυμαρικά έχουν την τιμητική τους. Σχεδόν όλοι τα τρώνε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
 
Το 36% των συμμαθητών μας τρώει λαχανικά τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα, που είναι ιδανικό σύμφωνα με την διατροφική πυραμίδα.
 
Και τα όσπρια είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας και ευτυχώς οι περισσότεροι τα τρώνε 1 ή 2 φορές την εβδομάδα.
 
Η σαλάτα είναι πολύ βασικό κομμάτι της διατροφής μας. Το 62% των συμμαθητών μας τρώει σαλάτα μερικές φορές με το γεύμα του, ενω μόλις το 32% πάντα.
 
Μια ευχάριστη έκπληξη ήταν οτι οι περισσότεροι απο μας τρώμε φρούτο μετά το γέυμα μας!
 
Οι περισσότεροι απο μας καταναλώνουμε 3 γεύματα την ημέρα. Το ιδάνικό είναι 5 γεύματα: Πρωινό, Δεκατιανό (σνακ), Μεσημεριανό, Απογεματινό (σνακ) , Δείπνο.
 
Ευτυχώς λίγοι απο μας δεν πίνουν νερό. Όπως μάθαμε φέτος το νερό είναι βασικό συστατικό της διατροφής μας και πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 1.5 lt κάθε μέρα (6 ποτήρια).
 
Και εδώ τα νέα είναι καλά. Ευτυχώς δεν πίνουμε πολλούς καφέδες!
 
Δυστυχώς οι περισσότεροι απο μας αθλούντε μόνο 1 ή 2 φορές την εβδομάδα, και επίσης το 16% δεν αθλείτε καθόλου. Ίσως να πρέπει να είχαμε περισσότερες ώρες γυμναστικής στο σχολείο.
 
Οι περισσότεροι προτιμούν το σπιτικό φαγητό. Σίγουρα σε όλους μας αρέσει το fast food αλλά όχι για κάθε μέρα!